Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

09 mei 2016

Jeep: pionier van nieuwe modellen en segmenten

In de historie van Jeep spelen negen modellen een fundamentele rol. Deze Jeeps zijn hoofdrolspelers in de evolutie van de SUV. Sinds 1941, toen de eerste Willys Overland van de productieband rolde, heeft de terreinauto gezelschap gekregen van SUV's in meerdere gedaantes.

Jeep: pionier van nieuwe modellen en segmenten

In de historie van Jeep spelen negen modellen een fundamentele rol. Deze Jeeps zijn hoofdrolspelers in de evolutie van de SUV. Sinds 1941, toen de eerste Willys Overland van de productieband rolde, heeft de terreinauto gezelschap gekregen van SUV's in meerdere gedaantes.

Willys-Overland MA/MB (1941-1945): tijdens de Tweede Wereldoorlog daagde de Amerikaanse overheid 135 fabrikanten uit om een lichtgewicht 4x4-legervoertuig te bouwen. Willys Overland won deze wedstrijd met zijn 'MA'-ontwerp. 'M' staat voor Military en 'A' geeft het serienummer aan. Dit prototype transformeerde in de Overland MB. Later werd het voertuig ingezet als 4x4 bij boerenbedrijven.

Jeep CJ-2A (1945-1949): Jeep introduceerde het eerste, in massa geproduceerde, offroad voertuig (CJ staat voor Civilian Jeep). In dezelfde periode werd de eerste SUV (Sport Utility Vehicle) ontwikkeld: de Jeep Willys Wagon (1946-1965). Deze auto heeft een belangrijk aandeel in de evolutie van de SUV, de auto werd niet als LCV verkocht en had een carrosserie volledig uit staal opgetrokken. De Willys Wagon bood veelzijdigheid, 4x4-capaciteiten én plaats aan 7 personen. In 1963 wederom een mijlpaal voor Jeep: de lancering van de Wagoneer (1963-1983), de eerste grote luxe SUV. Deze volledig nieuwe Jeep werd tevens als eerste 4x4 uitgerust met een automatische transmissie. Bovendien was de Wagoneer de eerste 4x4 met onafhankelijke voorwielophanging én automatische vierwielaandrijving (Quadra-Trac). Later, in 1984, kwam zijn opvolger, de Grand Wagoneer (1984-1991) die een groeiend aantal beroemdheden wist te verleiden.

In 1974 is de eerste Cherokee (SJ: 1974-1983) geboren. Deze tweedeurs offroader was gebaseerd op de Wagoneer, maar dan zonder overbodige luxe. Een auto die meer gericht was op een jonger publiek. De volgende stap? De tweede generatie Cherokee in 1984 (XJ: 1984-2001) was voor een SUV de eerste unibody. Hiermee werd een nieuwe categorie van compacte SUV's een feit. Jeep wist de SUV echter opnieuw uit te vinden met de introductie van de Grand Cherokee in 1992. Deze grote luxe SUV was voor het eerst met drie verschillende vierwielaandrijvingssystemen te bestellen, uniek voor zijn tijd. Ook was dit type auto voor het eerst uitgerust met zij-airbags.

De nieuwste generatie Cherokee en Renegade zetten Jeeps pionierende rol voort binnen de automotive. Eerstgenoemde introduceerde de negentrapsautomaat voor het eerst, terwijl de Renegade gezien kan worden als een echte gamechanger binnen het compacte SUV-segment.

Stay tuned!

 

Klik voor het volledige, Engelstalige bericht rechts op de pagina bij 'bijlagen'.

 

---------------------------------------------------EINDE BERICHT---------------------------------------------------

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

Toine Damo

Public Relations Officer

 

Tel: +31 6 2958 4772

Email: toine.damo@fcagroup.com

www.fcagroup.com

www.jeeppress-europe.nl